Onderhoudstips voor hardsteen vloeren

Tips om uw Belgisch hardsteen en marmer langer mooi te houden

Als u heeft gekozen voor het laten leggen van een hardsteen vloer in uw woning, dan heeft u dat natuurlijk gedaan vanwege het fraaie uiterlijk en de duurzaamheid van de vloer. En u wilt uw hardsteen vloer uiteraard ook zo lang mogelijk mooi houden. Daar ligt een gevaar op de loer. Hardsteen reinigen met de verkeerde schoonmaakproducten kan het fraaie uiterlijk van uw vloer ernstig aantasten. Maar als u onze onderstaande onderhoudstips voor hardsteen vloeren volgt, weten wij zeker dat u jarenlang onbezorgd plezier heeft van uw vloer.

 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Stofvrije werkwijze
 • 30+ jaar familiebedrijf
 • Wij verplaatsen uw meubels
 • Gratis demonstratie op locatie
hardsteen na

Marmer en Belgisch hardsteen zijn zuurgevoelig

Marmer en Belgisch hardsteen zijn kalkhoudende gesteenten. En die zijn zuurgevoelig, ze kunnen beschadigd raken door zure producten. Als u bijvoorbeeld een zuur product, zoals wijn, op de vloer knoeit, is die moeilijk te verwijderen. Verwijder zure producten direct van de vloer met een vochtige doek om verdere beschadiging te voorkomen.

Natuursteen reinigen

Voor het onderhoud en reinigen van hardsteen, zijn vele reinigingsproducten niet geschikt Zoals u weet, is harsteen een natuursteen. En natuursteen is gevoelig voor agressieve schoonmaakmiddelen. De meeste schoonmaakproducten veroorzaken strepen en vlekken, doordat ze een vettig laagje achterlaten op de vloer. Bij het reinigen van hardsteen is het daarom belangrijk dat u nooit te veel schoonmaakmiddel aan het water toevoegt. Daarnaast kunt u de vloer het beste reinigen met een microvezel mop of dweil. Die vezels zorgen voor een grondige reiniging van uw hardsteen vloer.

Bekijk onze video

Niet gebruiken voor onderhoud van uw hardsteen vloer

Zoals hierboven aangegeven, zijn er een aantal producten die u zeker NIET moet gebruiken voor het reinigen van uw hardsteen vloer. We noemen er hieronder een aantal:

 • Azijn: te zuur om uw vloer te reinigen. Kalkhoudend natuursteen kan niet tegen zuren, u beschadigt hiermee uw hardsteen vloer.
 • Groene zeep: een bekend schoonmaakmiddel voor veel schoonmaakklusjes. Maar uit den boze voor het reinigen van hardsteen. Het laat een vettig laagje achter dat streperig en dof wordt.
 • Glansmiddel: niet doen! Een natuursteen vloer hoeft niet te glanzen. Het is een natuurproduct. U hebt voor deze vloer gekozen vanwege zijn prachtige natuurlijke uitstraling.

Specifieke eigenschappen van Belgisch hardsteen vloeren

Belgisch hardsteen is heel populair onder kenners. Belgisch hardsteen heeft een uniek uiterlijk door de aanwezigheid van fossielen, grillige witte strepen (aders) en bijna rechte witte strepen (spieren). Tevens kunt u in Belgisch hardsteen koolstofconcentraties (brand) en aparte kleurverschillen vinden. Hardsteen is een kalkhoudende natuursteen met een open structuur en is daarom gevoelig voor vlekken. Tevens is de steen relatief zacht, waardoor krassen kunnen ontstaan. Veel liefhebbers van natuursteen vinden dit ietwat doorleefde uiterlijk van de vloer erg mooi. Toch is het belangrijk dat uw vloer in een goede conditie blijft.

VoorNa

Tips voor Belgisch hardsteen schoonmaken

Wellicht zijn de bovenstaande tips voor hardsteen reinigen te algemeen. Daarom geven we u graag ook een aantal tips voor specifiek Belgisch hardsteen schoonmaken. Belgisch hardsteen is een kalkhoudend gesteente dat regelmatig onderhoud vereist om het in goede staat te houden. Hieronder geven we enkele tips voor het schoonmaken en onderhouden van Belgisch hardsteen.

Algemene schoonmaak van Belgisch hardsteen

 • Dagelijkse reiniging: veeg of stofzuig het oppervlak dagelijks om stof en vuil te verwijderen.
 • Milde zeepoplossing: maak een oplossing van milde vloeibare zeep en warm water. Reinig het Belgisch hardsteen met een zachte doek of spons die is gedrenkt in deze oplossing.
 • Afwassen en afdrogen: spoel het oppervlak af met schoon water om zeepresten te verwijderen. Droog het Belgisch hardsteen daarna grondig met een zachte doek om watervlekken te voorkomen.

Vlekken behandelen

 • Vlekken direct behandelen: behandel gemorste vloeistoffen op Belgisch hardsteen onmiddellijk om vlekken te voorkomen. Dep de vloeistof voorzichtig op met een zachte doek.
 • Pasta van zuiveringszout: voor vlekken kunt u een pasta maken van zuiveringszout en water. Breng de pasta aan op de vlek, laat het enige tijd zitten en veeg het dan voorzichtig weg.

Belgisch hardsteen beschermen met kristalliseren

Wanneer uw Belgische hardsteen vloeren vlekken, doffe plekken of gebruiksslijtage gaan vertonen, kunnen wij onze unieke methode van kristallisatie toepassen om de vloeren blijvend te beschermen. Het kristalliseren van vloeren is een unieke Spaanse methode waarbij de kristallen volledig in de steen trekken. Door kristallisatie kunnen wij uw vloer vlekkeloos en glanzend maken. Daarnaast zijn uw vloeren na een behandeling volledig bestand tegen vocht en vuil door verharding van de kristallen. Bent u benieuwd naar deze techniek? Dan komen wij graag bij u langs om een stukje van uw vloer te behandelen. U ziet dan direct het prachtige resultaat na onze behandeling.

Wanneer professional inschakelen voor onderhoud van hardsteen?

Kortom: na verloop van tijd heeft elke natuursteen vloer meer onderhoud nodig dan alleen een dweil met een emmer water. Uw vloer kan door intensief gebruik toch vlekkerig of dof worden. En soms vertoont de vloer kleine krasjes. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen voor meer informatie en advies over het reinigen en onderhoud van hardsteen.

Schakel ons in voor onderhoud en schoonmaak van hardsteen

Wilt u ons uw hardsteen of Belgisch hardsteen vloer laten schoonmaken en/of onderhouden? Neem dan contact met ons op. Heeft u vragen over onze diensten? Of wilt u meer informatie over het kristalliseren van Belgisch hardsteen? Bel dan naar 085 105 41 05 of stuur een e-mail naar info@natuursteen-behandelen.nl.

Ons werk

Ontdek het zelf

 • 09-02-2024

  Marmer vloer behandeling

 • 09-02-2024

  Reparatie hoek natuursteen muur

 • 09-02-2024

  Aanrechtblad laten glanzen

 • 03-02-2024

  Hardsteen keuken vloer

 • 01-02-2024

  Hardsteen voor & na behandeling

 • 18-01-2024

  Marmer voor & na behandeling

 • 18-01-2024

  Hardsteen keuken vloer

 • 09-01-2024

  Hardsteen behandeling zijdeglans

 • 04-11-2023

  Marmer weer laten glanzen

 • 03-11-2023

  Marmer vloer onderhoud

NATUURSTEEN BEHANDELEN

Neem contact op en we gaan direct aan de slag!

 • Gratis demonstratie op locatie
 • Stofvrije werkwijze
 • 30+ jaar familiebedrijf
 • Wij verplaatsen uw meubels

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.